Barsak ile deri arasındaki normal olmayan, akıntıya sebep olan tek yol veya çok yollu tünellerdir. Tedavide tünellerin tamamen yok edilmesi amaçlanır.

Anal Fistül

 Makattaki fistüller bir çeşit köstebek yuvaları gibidir. Makatta barsak ile deri arasında normal olmayan barsak içi gaita sıvısını irin şeklinde tünellerde biriktirip deriye sürekli akıtarak ya da ara sıra apse şeklinde deri dışına taşıyan normal olmayan tünellerdir.
 Cerrahın başarısı tünellerin sayısı, biçimi, karmaşık olup olmaması, makat kaslarının önünden, arkasından geçiyor olmasına göre yüksek ya da daha düşük başarıyla tedavi edilirler.  

 

 Ciltle kalın barsağın son kısmı arasında iki ucu açık boru şeklinde bir tünel oluşması halidir. En sık sebebi abselerdir.  Barsak son kısmındaki dışkıyla kanalın iç deliği kirlenir buda dış delikten sürekli iltihap akmasına neden olur

Belirtileri nelerdir?

 Kaşıntı İç çamaşırı kirleten şekilde sarı, kirli akıntı   Zaman zaman kanama
 Ağrı Anüs etrafında kitle hissi

 

Kimlerde görülür?

Anal bölge etrafında abse olan ve daha önce oluşmuş kişilerde. Hemoroid hastalarında Kronik anal fissürü olanlarda Sistemik bir hastalığın belirtisi olanlarda (Crohn hastalığı, Ülseratif kolit, Tüberküloz vb.).

Teşhis

Muayene genellikle yeterlidir. Fistülün makat içindeki ağzı ancak anoskopik muayene ile görülür. Komplike fistüllerde radyolojik görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulur (fistülografi, rektal ultrasonografi gibi).

Tedavi

Cerrahidir. Fistülün yerleşimine, alçak veya yüksek seviyeli oluşuna bağlıdır.

Fistül yolu stile ile ortaya konur. iç ağız bulunmuştur. Fistül dış ağzı
FİSTÜLOTOMİ Önceden dış ağızdan verilen metilen mavisi boyası ile fistül tünelleri boyanır. Varsa ek yolların gözden kaçma ihtimali azaltılır. Fistül yolu stile ile belirlendikten sonra üzeri açılır. Yapılan işlem fistülotomidir. FİSTÜLEKTOMİ: Bu resimde fistülün boyanan yolu tamamen çıkartılmış, temiz dokulara ulaşılmıştır. Bu resimde makatı büzen kasların tedavi sırasında kesildiği görülüyor. Bu kasların yeniden onarılması gerekir. Aksi takdirde makatın büzücü kaslarının eksik çalışmasına ve hastanın gaz ve gaita tutma kontrolunu az ya da çok kaybetmesine yol açar. Cerrahın kontrollü kestiği büzücü kaslarının onarımı başarılı sonuç verir.

Önceden yolların biliniyor olması ya da olmamasının ameliyat stratejisine fazla katkısı olmaz. Hangi teşhis yöntemi olursa olsun ameliyatın yöntemine cerrah tünelleri boyadıktan sonra fistül yollarını kesip çıkarırken karar verir. 

Seton uygulamaları Ortalama girişim süresi 15 dakika civarıdır. Lokal anestezi altında sedasyonla yapılan işlemler günübirlik ameliyatlar şeklinde olup aynı gün hastalar taburcu edilirler.


KENAN YÜCE

1959 yılında, Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde doğdu. İlkokulu Yahyalı'da, Ortaokulu Ürgüp'te, Liseyi Kayseri Lisesi'nde okudu. 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Afyon Sincanlı sağlık ocağı hekimi olarak çalıştı. Anadolu Üniversitesi Eskişehir Tıp Fakültesi’nde Genel Cerrahi ihtisasını tamamladıktan sonra 1989 yılında Dörtyol Devlet Hastanesi’ne Genel Cerrahi Uzmanı olarak atandı. Görevi sırasında bir süre Başhekimlik yaptı. Askerlik görevini 1993 yılında Etimesgut Hava Hastanesinde yaptı. Laparoskopik Cerrahi eğitimini 1993 yılında İstanbul Üniversitesi'de (ODVİM) aldı. 2005 yılında İskenderun'da hizmete açılan Özel İskenderun Gelişim Hastanesi'ne Yönetim Kurulu Başkanlığı ve genel koordinatör görevleri ile özel sektöre geçti. 2016 yılına kadar yaklaşık 6500 kapalı safra kesesi ameliyatı deneyimine ulaşan Dr Kenan Yüce; döneminde Türkiye'de ve Dünya'da çok yeni olan kapalı safra kesesi ameliyatlarını, bölgede ilk kez 1993 yılında Dörtyol Devlet Hastanesin'de gerçekleştirdi. Kapalı safra kesesi ameliyatları ve anal fissür ile ilgili geliştirdiği yöntemleri tanıtan yayınları ve tebliğleri ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlandı ve başta Roma, Budapeşte ve Barselona olmak üzere pek çok kongrede sundu. Yeni bir karın kapatma yöntemini tanıtan makalesi ‘European Journal of Surgery’ dergisinde yayınlanmıştır. Dr Kenan YÜCE’nin, makat ameliyatlarının başarısını ve emniyetlni arttırmak için geliştirdiği ‘Bosna Bisturisi’ adını verdiği patentli buluşu vardır. Obezite cerrahisi, Kabızlık, Dışkılama bozuklukları ve Makat hastalıkları ve ameliyatları, Barsak hastalıkları ve kanserleri, kapalı safra kesesi ve mide fıtığı-reflü ameliyatları, meme ve tiroid (guatr) hastalıkları teşhis, tedavisi ve ameliyatları ile ilgilenmektedir. Özel İstanbul Hospital'de Kasım 2017 tarihinden itibaren Genel Cerrahi Uzmanı olarak göreve başladı.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir