Dışkılama bozuklukları tanısında defekografi eşsiz değerde tanı yöntemidir. Defekografi tetkikinin yapılmaması, dışkılama bozukluğu tanısı için önemli bir eksikliktir. MR defekografi, klasik defekografinin yerini tutmaz.

DEFEKOGRAFİ

Eksik dışkılama hissi, yetersiz dışkılama, sık sık tuvalete gitme ancak dışkıyı çıkaramama veya zorlukla çıkarma, dışkılama sırasında elle yardım, sümüklü dışkı, ağrılı dışkılama gibi belirtileri olan ve çoğu hastanın yanlış olarak kabızlık zannettiği dışkılama zorlukları ve bozukluklarında, özellikle rektosel, rektal intussusepsiyon  tanısında defekografi en seçkin teşhis aracıdır.

Defekografi nedir?

Makat bölgesinin dışkılama sırasındaki son barsağın(rektum) hareket ve pozisyonlarını, anal kanalın açılması ve dışkılama işleminin skopi cihazı altında gerçek zamanlı olarak görüntülenmesi sağlayan radyolojik işleme Defekografi ya da proktogram denir.

DEFEKOGRAPHİ,

NİÇİN YAPILIR?

Özellikle dışkılama sorunu-bozuklukları yaşayan kişilere yapılır.
Kabızlık,
yetersiz ve eksik dışkılama,
tam boşalamama hissi sebebiyle gün içinde defalarca tuvalete gidip dışkılamaya çalışan,
bazan dışkıyı çıkartmak için parmak yardımına ihtiyaç duyan,
dışkıyı tutamayan,
sürekkli çamaşırında dışkı bulaşığı gören,
dışkılarken makat ağzının açılmaması,
makatta ağrı,
sıkışma hissi ve ağrı
…….gibi şikayetleri olanlar için gerekli bir testtir.

HANGİ HASTALIKLARIN TANISINDA YARARLIDIR?


KENAN YÜCE

1959 yılında, Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde doğdu. İlkokulu Yahyalı'da, Ortaokulu Ürgüp'te, Liseyi Kayseri Lisesi'nde okudu. 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Afyon Sincanlı sağlık ocağı hekimi olarak çalıştı. Anadolu Üniversitesi Eskişehir Tıp Fakültesi’nde Genel Cerrahi ihtisasını tamamladıktan sonra 1989 yılında Dörtyol Devlet Hastanesi’ne Genel Cerrahi Uzmanı olarak atandı. Görevi sırasında bir süre Başhekimlik yaptı. Askerlik görevini 1993 yılında Etimesgut Hava Hastanesinde yaptı. Laparoskopik Cerrahi eğitimini 1993 yılında İstanbul Üniversitesi'de (ODVİM) aldı. 2005 yılında İskenderun'da hizmete açılan Özel İskenderun Gelişim Hastanesi'ne Yönetim Kurulu Başkanlığı ve genel koordinatör görevleri ile özel sektöre geçti. 2016 yılına kadar yaklaşık 6500 kapalı safra kesesi ameliyatı deneyimine ulaşan Dr Kenan Yüce; döneminde Türkiye'de ve Dünya'da çok yeni olan kapalı safra kesesi ameliyatlarını, bölgede ilk kez 1993 yılında Dörtyol Devlet Hastanesin'de gerçekleştirdi. Kapalı safra kesesi ameliyatları ve anal fissür ile ilgili geliştirdiği yöntemleri tanıtan yayınları ve tebliğleri ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlandı ve başta Roma, Budapeşte ve Barselona olmak üzere pek çok kongrede sundu. Yeni bir karın kapatma yöntemini tanıtan makalesi ‘European Journal of Surgery’ dergisinde yayınlanmıştır. Dr Kenan YÜCE’nin, makat ameliyatlarının başarısını ve emniyetlni arttırmak için geliştirdiği ‘Bosna Bisturisi’ adını verdiği patentli buluşu vardır. Obezite cerrahisi, Kabızlık, Dışkılama bozuklukları ve Makat hastalıkları ve ameliyatları, Barsak hastalıkları ve kanserleri, kapalı safra kesesi ve mide fıtığı-reflü ameliyatları, meme ve tiroid (guatr) hastalıkları teşhis, tedavisi ve ameliyatları ile ilgilenmektedir. Özel İstanbul Hospital'de Kasım 2017 tarihinden itibaren Genel Cerrahi Uzmanı olarak göreve başladı.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir